sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Laatoituskurssi + näyttö

Tältä näytti minun loosini alkupisteessä.

Ensiki aloin levyttämään seinät, huopanauloilla ja vasaralla.
Mittasin huoneen korkuden ja leikkasin levyt oikeaspituikseksi ja kokoisiksi.

Sitten kun oli levyttänyt seinät, tein lattialle seinän viereen n. 15 cm levyset vahvistukset ympäriinsä.

sitten tasoitteella kittasin pahimmat reijät.

Pohjalle vedimme pohja-aineen.




Sitten aloin laittamaan vesiersitysnauhaa saumoihin, lattiarajoihin, nurkkiin ja levyjen väliin, pohjalle ensiksi sivelin vesieristystä ja sitten taitoin nauhan kahtia, että oli helppo saadan nurkkiin hyvin ettei tullut ryppyjä, että ei vesi pääse ryppyjen kautta rakenteisiin.


Samalla sitten telasin seiniin vesiestystä.

Vesieristys täytyi laittaa kaksi kertaa, mutta nauhottaa vain yhen kerran. Yksi verieristys kerros täytyi antaa kuivaa vuorokauden.

Sitten laitoin rimat lattiasta 12 cm korkeuteen, laaserin avulla, että laatotuksen saa lähtemään suoraan.
Lähdin pitemmältä seinältä vasemmalta laatottamaan, joten laaserilla keskelle seinää tein viivan, jotta laattojen sauma kulkee suoraa kohti suoraa ylös päin. 

Tein tasoitemassan ja viivan vierestä lähin seinään nostelemaan ja aloin laittamaa laattoja seiniin, apuna käytin narua, jolla katoin pystysuoraan laattojen välin oikeaksi, ja narurullaa kuletin laattakerroksien välissä, ettei laatat lähteny painumaan alas päin ja sai saumaväleistä tasaiset. 


Hanapaikkoihin leikkasin timanttileikkurilla reijät laattoihin että sai sievästi laitetua paikoilleen.
Kun laatan on asetellut paikoilleen, muistaa sievästi painaa laatan kiinni seinään, että laatotuspinnasta tulee tasainen,
Laattaleikkurilla sai hyvin pienennettyä myös laattoja, esim sivuille ja ylhäälle, mihin ei mennyt kokonaiset laatat.

Kun olin saanut seinän aina laatotettua, niin kostealla mikrokuituliinalla pyyhin tasoite jäljet seinästä.
Sirkkelillä leikkasin kulmat laattoihin, jotta ikkunan ympärys olisi nätti,


Kun seinät olin laatoittanut, tein saumasmassan, ja aloin saumaamaan, kevyesti pyörivin liikkein saumaus lastalla, joka on sientä. 

Sitten annoin vaikuttaa saumausmassan n. 15-20 min ja kostealla pehmeällä sienellä pesin seinät, ja saumat tasoitin.

Sitten levytin lattian, mittasin ja leikkasin oikeankokoiseksi levyt. Sen jälkeen kiinnitin lattiaan, ja vesieristys päälle.
Lattiakaivoon laitoimme vesieristys rinkulan, jotta vesi ei pääse lattiakaivon kautta rakenteisiin.
Sitten laitoin lattiakaivon kannen paikoilleen ja teimme sen avulla apuviivat lattiaan laatoitusta vartem ja seinästä mittasimme että saisimme menemään suoraan laatat. Sen jälkeen aloin laatoittamaan perältä käytävälle päin lattiaa järjestyksellä.

Sen jälkeen kun laatat olivat kuivuneet lattiaan, niin laatotin alalaatat seinään.

Sen jälkeen saumasin lattian ja alalaatat.


Sen jälkeen alkoikin näyttö.

Suojasimme lattian koska sitä ei tarvinut uudestaan laatoittaa.
Sitten tasoitimme seinät yli, eli laatan päälle, jotta saa uuden kerroksen laatoittaa.

Ja laitoimme takaisin samat rimat, jotta laatottaminen lähtee käytiin,

Samallalailla etenin kun harjottelu kierroksella.

Silikonit vielä nurkkiin ja lattiarajaan niin oli valmista.
Näissä kuvissa seinät ovat esittely kunnossa, ja näytöstä sainkin K3 ja kurssista samoiten.

















maanantai 1. joulukuuta 2014

Tasoitus ja lasikuitutapetin laittoa..

Meillä oli pari viikkoa tasote hommia ja lasikuitutapetin laittoa, joten tänne hieman rustailen niistä.
Ja nämä hommat kuuluvat uudisrakennus hommiin.


Tein luokkakaverini kanssa sillain kahdestaan, että meillä kummallakiin oli omat ''loossit'' eli huoneet, mutta teimme kahta samaan aikaan.

Tssä kuvassa olimme suojia laittamassa, ja oli entisen tapetin poistoa.

Eli ensiksi suojasimme lattiat.
Sitten, toisesta loossista oli tapetin poistoa, Sitten hioimme kummankin loossin seinät, kun ensimmäisenä laitoimme lasikuitutapetin. Elikkäs, seinäpinnassa ei saanut olla yhtään mitään paakkua eikä mitään epätasaisuukia.


Elikkäs, kun olimme hioneet seinät ja ylimääräiset hiomapölyt pyyhittu, aloimme laittamaan lasikuitutapettia seinään. 
Ensiksi rajoitimme siveltimällä nurkat, kattorajan ja lattia rajan, sen jälkeen telalla levitimme liiman seinään, sitten otimme nurkasta mitan, eli n. 0,5 cm kapeamman mitän entä lasikuitutapetti oli leveä, ja vedimme vatupassilla suoran pystyviivan, että saimme lasikuitutapetin suoraan. Ja sitten nurkasta leikkasimme ylimääräiset pois kun nurkat ovat aina vinot, niin vatupassilla saa laitettua suoraan vuodan.
Ylhäältä ja alhaalta leikkasimme ylimääräiset pois, eli kun tapetti oli pitempi entä seinän korkeus.
Sitten vain lähdimme tapetti lastalla ylhäältä alaspäin, pyörivin liikkein, kevyesti, työntämään ilmakuplia pois tapetin alta, ja että tapetti kiinnittyi seinään.

Kun tuli eteemme ovet ja ikkunat, teimme sillain, että laitoimme aivan normaalisti lasikuitutapetin seinään, ja sitten vasta lähdimme ovea myöten leikkaamaan mattopuukolla tapettia, samoiten myös ikkunan kohdalla, niin saimme tapetin sievästi ympäröimään ne.

Kun olimme tapetoineet lasikuitutapetilla kaikki seinät, maalasimme kertaalleen seinät, rajoitimme siveltimellä ja patteritelalla, ylhäältä, nurkat, ja lattiarajasta. Sitten vain  aloimme telaamaan seiniä.

Kun ne olimme tehneet, ja maali oli kuiva, aloimme tasoittamaan yli seinät, eli lasikuitutapetin päälle, jotta saimme seinän pinnasta tasaisen.

Meillä oli keskikokoinen lasta, ja leviä seinälasta.

Lähdimme alhaalta ylöspäin levittämään tasoitetta seinään. Ensiksi laitoimme tasoitetta leveään lastaan ja laitoimme lastan lattiarajaan ja nostimme niin ylös kuin tasoitetta riitti, ja nurkasta etenimme seinän leveytettä pitkin. Ensiki levitimme sitä seinään epätasaisesti, ja sitten puhtalla eli otimme ylimääräiset tasoitteet pois leveästä lastasta ja aloimme tasoittamaan seinäpinnan tasaiseksi alhaalta ylös päin, ei kovin paljon paina lastaa niin saa tasaisen pinnan, ja ainakun oli lastan leveyden verran tasoittanut, esim vaikka puoli metriä ylös päin, siirryimme sivummalle seinää siten, että lasta hieman meni juuri tasoitetun päälle, joten sai pinnasta tasaisemman, ja ainakun oli tehnyt niin seinän leveyden verran, jatkoimme siitä mihin olimme päässyt, niin ylös päin kohti kattoa, katon likellä lastalla vedetään ylhäältä alaspäin tasoite pinta kiinni, koska toisin päin, eli alhaalta kattoa kohti on hankalaa, koska ei saa tasaista vetoa ylös asti kun lasta osuu kattoon. 
Pienimmillä lastoilla tasoitimme ovien ja ikkunien vierestä, joka oli helpompaa entä isolla.

Sitten kun seinät oli tasoitettu kaikki, niin jätimme yön yli kuivumaan.

Seuraavana päivänä tulimme takaisin loossiemme luo, ja tarkastelimme oliko pinta tasainen, jos ei ollut niin isoimmat läntit, siis jossa ei oikein ollut tasoitetta, niin tasoitimme ne uudelleen tasaisiki, ja muut pienemmät kohdat kittasimme kitillä.

Kun olimme niin tehneet ja kitti ja tasoite oli kuivunut, aloimme hiomaan seiniä. muistaakseni 80 paperilla.
Kaikki ylimääräinen kitti ja tasoite paakut ja muut epätasaisuudet pois, jotta saimme seinien pinnoista tasaiset,

Kun niin olimme tehneet, pyyhimme pölyharjalla pölyt seinistä ja maalasimme.
Eli ylhäältä alas päin rajoitus siveltimellä ja sitten patteritelalla, ja nurkat, sitten vaan isolla telalla seinät telaamaan.
Eikun loossien loppusiivous ja lattialta suojat pois, oli loossit valmiit seuraaville opiskelijoille.


Loossi valmiina.

Maalasimme myös katot loosseista.

torstai 27. marraskuuta 2014

Toista työmaata...

Kun olimme saaneet valmiiksi keltaisen talon, lähdimme auttamaan muita luokka tovereita toiselle omakotitalo kohteelle, joka oli hyvin jo käynnissä.

Tälläinen nurkkaus minulla oli.
Eli selvennän vielä, tämä talo oli maalattu seinät pintaan, ja minä vain viimeistelin tämän nurkkauksen, eli, ikkunan pielet, rimat, räystäspohjat,otsalauta ja nurkka lauta.

Tältä näytti ennenkuin aloin maalaamaan.

Tässä kuva kun valkoiset ovat maalattu.

Eli aloitin ikkunan ylä puolelta olevasta rimat, lähdin ihan reilulla maalilla maalaan, tietenkin ettei valunut mistään. Siveltimiä käytin 30-50.

Sitten etenin ikkunanpieleen, elil lähdin ylälipasta järjestelmällisesti alaspäin, ensin lippa, ylälauta ja lipan alapuoli, siitä etenin sivu lautoihin ja sitten pielilauotuksen sisäpuolelta, eli ikkunanlasia kehystävät laudat. sitten viimeisenpänä otin haastavan osuuden, kun lähdin lautojen kantit sparraamaan (rajaamaan).

Sitten maalasin vieressä olevan nurkkalaudan ja sitten ikkunan alla olevan riman.


Sitten etenin seuraavalle seinälle ja sieltä lähdin maalaamaan räystäspohjat, otsalaudan. Ikkunan yläpuolella olevan poikkiriman ja seuraavaksi ikkunan pielilauotuksen,

Rimaa ja ikkunan ylä puolella olevaa lippaa ennekuin aloin maalaaman.



Ikkunan pieli maalissa, samoten alarima.



Nurkkauksen valkoisella olevat kaikki maalissa.

Maalasin myös aitaelementtejä, kuvat ovat hävinneet.
Samoiten maalasin talon ulko-oven pielilauotukset, kuvat tietenkin kanssa hävinnyt.

Viikonko kerkesin olla kun talo oli kokonaan sitten valmis, telineet kasaan, kaikki suojat, välineet,maalit yms muut roinat kuskasimme työmaalta pois, jotta piha jäi siistiksi asiakkaalle.











torstai 14. elokuuta 2014

Toinen vuosi alkaa...

Nyt sitä on aloitettu toinen kouluvuosi ja todennäköisesti viimeinen vuosi. :)

Heti aloitimme ulkomaalauksetkin, meillä on kaksi työmaa kohdetta, vanha talo ja uusi talo maalattavana ulkoa
päin.

Ja minä olen vanhalla omakotitalo työmaalla.

Vanhempi rintamamiestalo on minun ja muutaman luokkalaiseni työmaa kohde, hauska, haastava ja isohko talo ei anna tylsyyden tulla töitten haitoille. Paljon yksityiskohtia ja haastava rimalaudoitus.

Taloon ei tarvitse kummempia pohjatöitä tehdä koska siihen kun on tehty ulkokuoru remontti, niin kaikki seinäpinnat, räystäspohjat ja terassi on pohjamaalissa.
Ensimmäisinä päivinä kävimme vain kasaamassa muutama teline työmaille, viemässä maalit ja pukit yms, muut tarvittavat työvälineet.

Aloittelimme työparini kanssa räystäspohjista,otsalaudoista, ensiksi levitimme tellalla maalin ja siveltimellä tasoitimme pinnan. Yläriman rajaukset ja talon seinä laudoitusta rajasimme alaspäin että on helpompi sitten alkaa maalaamaan alaspäin eikä sotketa ylärimaa. Maalasimme samalla myös ikkunapieli lauoitukset kun valkoinen maali oli hollilla. Samalla maalasin nurkkalauoituksen,keskiriman ja alhaalta valkoisella olevan lautoiksen.

Korkealla.. 



Kun olimme yläriman,nurkkalaudan, ikkunnapielet rajattu, aloitimme ylhäältä alaspäin maalaamaan seinää, kummatkin työskentelimme samalla tasolla ja yhtä aikaa maalasimme alhaalle asti.
Työvälineenä käytimme 30 sivellintä(rajaus) ja 100 sivellintä(seinä) ja 50-70 sivellintä(seinä/rajaus).


Seinä kun oli kokonaan värissä, aloin maalamaan terassia.

Terassi lauoituskin oli pohjamaalissa, eli tarkoitan tolpat, aitaelementit, ja alhaalla kiertävät reinalauoitukset. 
Ensiksi pienellä patteritelalla levitin maalia laudan pintaan ja siveltimellä tasoitin pinnan, haastavimmat olivat ristikot, sen sisälle ei mahtunut tela, joten aikaa vei enemmän siveltimellä pelkästään maalaaminen, tietenkin haastetta oli, kun ristikon lauat olivat kaposet, täytyi maalin kanssa olla tarkka, ettei sitä tullut liikaa, ettei valunut joka kantilta ja oisi jättänyt ikävät valuma jäljet. Aitaelementin päällä olevat ruskeansävyset laudat en maalannut, koska ne on todennäköisemmin käsitelty jollakin öljyllä, samoiten terassin lattialauoitus.
Muut luokkakaverit olivat valmiiksi suojanneet kaikki terassit, joten minulla oli mukava alkaa suoraan maalaamaan.
Työvälineenä oli patteritela ja valitettavasti 70 sivellin joka oli aivan liian suuri työnkuvaan, mutta ei ollut tarjolla 30-50 sivellintä.
Vasemmalla puolella pohjamaalissa, oikealla puolella pinnassa.



Talo valmis, alhaalla juttua miten loppu talon maalaukset meni.






Yläpuoli pinnassa, ala ei.

Sitten siirryimme pääty seinään. Ylä kolmion, otsalaudan ja räystäspohjat ja seinän kävin maalaamassa nosturilla, koska telineissä ei korkeus riittänyt.

Joten lähdimme ylimmäisen poikkirimasta alaspäin maalaaman. Ensimmäisenä valkoisella rimat, nurkkalaudat, ikkunan pielet ja tikkaat.
Sitten seinä pintaan ja viimeisenä alalauoitus.




Tikkaita ennen maalia.

Pinnassa,

Näkee kuinka ensimmäisenä valkoisella maalasimme ennekuin aloimme rajoittaa keltaisella.


''Etupiha''
Sitten aloimme siirtyä, oliko se nyt takana oleva etupiha. :) 
Ensimmäisenä räystäspohjat, nurkka, otsalauta, poikkirima, ikkunanpieli.
Sitten seinä pintaan ja alalauotus valkoisella.


Pinnassa.



Sitten lähdimme kiertää etuoven toiselta puolelta vastaan muita ''maalareita''
Tähän väliin laitan, että kahden luokkakaverini kanssa maalasimme 1/2 taloa, teimme oikeastaan urakka homma tätä, koska työtä oli paljon, eikä laiskotteluun ollut aikaa, kun toiset 4 luokkalaista ottivat vähän höllemmin. Ja vaikka teimme urakkana, työmme oli siistiä, ja hyvää jälkeä, ja sainkin kiitettävän tästä kohteesta!


Tässä sivulla kävin nosturilla maalaamassa räystäspohjat ja otsalaudan. koska telineissä ei korkeusriittänyt, ja ylä poikkiriman seinän räystäspohjaan asti maalasinkin nosturilla.
Toiselta matalemmalta seinältä maalasimme räystäspohjat, otsalaudan, rimat, pielilautouksen. ja sitten seinä pintaan.
Korkeammalta seinältä maalasimme poikkiriman alapuolelta.



Tässä vähän lähikuvaa rajotuksesta.


Sitten siirryimme parvekkeelle maalaamaan, siellä maalasimme jatkovarren avulla räystäspohjat ja otsakaudan.
Siellä sama homma, maalasimme ensin valkoisella ja sitten seinän pintaan.
Alapuolella kuvia työvaiheista.







Valmista pintaa.

Valmista pintaa.


Valmista pintaa.

Sitten maalasimme ylhäältä kaiteet ja kierreportaiden kaiteet.
Tietenkin on edelleenki kuvioissa valkoinen Panu talomaali.




Pariin otteeseen täytyi maalata, koska pohjamaali oli kerännyt tummentumaa, joten ei ensimmäisellä kerralla heti peittynyt.

Ja nyt kuvia kun kävin nosturilla talon ympäri maalaamassa johon ei telineillä päässyt.

Kaiteet pihan puolelta.





Sieltä päätyseinältä.


Unohdin silloin ylhäällä ottaa valmiista kuvaa, joten jouduin maasta käsin ottamaan kuvan.



Valmista pintaa.

Valmista pintaa.

Keskeneräisestä

Keskeneräsestä kuvaa, näin hyvin sai keltaisella rajoitettua.

Valmista, ja rajoituksesta kuvaa.

Rajoituksesta kuvaa.

Portaiden vierestä tuli muistettua ottaa kuvia, kun kävin nostruilla maalaamassa räystäspohjat,otsalaudat, rimat, ikkunanpielen.


Kävin muuallakin nosturin avulla maalaamassa, mutta kuvat on hävinnyt, kummaltakin puolelta taloa maalasin kaiteet pihan puolelta, räystäspohjia kävin ja seinä pintaa.

Muistaakseni meillä meni n.5 vk talolla. :)

Seinän maalaamisessa käytimme 50-100 sivellinta, rajoituksessa 30-50.